Hacettepe Üniversitesi Multipl Skleroz Uygulama ve Araştırma Merkezi
Yönetmelik

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MULTİPL SKLEROZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1)  Bu Yönetmeliğin amacı, Hacettepe Üniversitesine bağlı olarak kurulan Hacettepe Üniversitesi Multipl Skleroz Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve bu organların görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

Kapsam

MADDE 2 - (1)  Bu Yönetmelik Hacettepe Üniversitesi Multipl Skleroz Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve bu organların görevlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

  1. Üniversite: Hacettepe Üniversitesini,
  2. Rektör: Hacettepe Üniversitesi Rektörünü,
  3. Merkez (MS-UAM) : Multipl Skleroz Uygulama ve Araştırma Merkezini,
  4. Danışma Kurulu: Merkez Danışma Kurulunu,
  5. Müdür: Merkez Müdürünü,
  6. Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu ifade eder.

 

 

 

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; multipl skleroz ve nöroimmünoloji konusunda disiplinlerarası araştırmaların ve eğitim faaliyetlerinin bütüncül bir yaklaşımla tek bir merkezde birleştirilmesi, yapılacak araştırmalar sonucunda hastalarımızın yaşam kalitesini değiştirecek, takibini kolaylaştıracak projelerin hayata geçirilmesi  ve uluslararası bilinirliğin ve iş birliklerinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır;

  1. Multipl skleroz (MS) ve diğer nöroimmünolojik hastalıkların patogenezi, tanı ve tedavisi konusunda multidisipliner/interdisipliner; ulusal ve uluslararası iş birliğine dayalı araştırmalar yapmak,
  2. Temel nöroimmünoloji alanında özellikle immünolojik ve radyolojik çalışmaları izlemek, yenilikçi ve güncel çalışmalar yapmak ve bunu gerçekleştirebilecek araç- gereç ve ekipman desteği için faaliyet halinde olmak,
  3. Güvenilir bir hasta veri tabanı oluşturarak yapay zekaya dayalı yöntemlerle gerekli analizleri yapmak, modellemeler ile verilen sağlık hizmetinin verimlilik ve güvenirliğini artırmak,
  4. Çok merkezli çalışmalara ait akışın düzenli ve uygun süreçte yürütülmesini sağlamak,
  5. Araştırma ve çalışmalar ile elde edilen akademik çıktıların bilimsel yayın halinde ulusal ve uluslararası platformlarda paylaşılmasını sağlamak,
  6. Araştırma sonuçlarını ve güncel bilgileri kamuoyu ile paylaşmak, toplumun MS konusundaki farkındalığına ve sağlık okur-yazarlığına katkıda bulunmak,
  7. Özürlülük potansiyeli de taşıyan MS hastalarına engel durumuna uygun şartlarda ve mekânlarda verilen hizmetin kalitesini arttırmak için araştırmalar yapmak,
  8. Hastanede görev yapan yardımcı sağlık personelinin (tıbbi sekreter, hemşire, fizyoterapist) santral sinir sistemi otoimmün hastalıkları konusundaki kurum içi eğitimlerini sağlamak, farkındalıklarını arttırmak.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır.

  1. Müdür,
  2. Yönetim Kurulu,
  3. Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 - (1) Müdür Merkezin faaliyet alanı ile ilgili Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi ile Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından en çok iki kişi, üç yıl için Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Rektör gerektiğinde aynı usulle müdür yardımcılarını değiştirebilir.

(3) Müdür görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil bırakır. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 - (1) Müdür, Merkezin amaçları doğrultusundaki çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur.

(2) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Her öğretim yılı sonunda ve istenildiğinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki raporunu Yönetim Kurulunun görüşünü de aldıktan sonra Rektöre sunmak,

b) Merkezi temsil etmek, Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 - (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, en fazla iki müdür yardımcısı ile Merkezin faaliyet alanı ile ilgili Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu yılda dört kez olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak Müdürün yazılı çağrısı üzerine salt çoğunlukla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 - (1) Yönetim Kurulu, Merkezin yönetimi ile ilgili konularda aşağıdaki görevleri yapar:

a) Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak,

b) Merkezin yatırım ve plan tasarısını hazırlamak ve onaylanmak üzere Rektöre sunmak,

c) Merkez elemanlarının eğitim, uygulama, araştırma, danışmanlık ve yayım konularındaki isteklerini değerlendirip karara bağlamak,

ç) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek,

d) Yurtiçi ve yurtdışındaki kamu ve özel kuruluşlar ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek,

f) Danışma Kurulunun görüş ve önerilerini değerlendirerek karara bağlamak,

e) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği konuları değerlendirerek karara bağlamak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyet alanlarında deneyim sahibi Üniversitenin veya diğer üniversitelerin öğretim elemanlarından ve istekleri halinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarındaki uzman kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllığına seçilen en çok on beş kişiden oluşur. Boşalan üyeliklerin yerine kalan süreyi tamamlamak için aynı yöntemle yeni üye görevlendirilir. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir.

(2) Danışma Kurulu Müdürün çağrısı üzerine yılda en az iki kez olağan olarak toplanır. Müdür gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Danışma Kuruluna Müdür başkanlık eder.

(3) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduğu konularda değerlendirmelerde ve istişari nitelikte görüş ve önerilerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel İhtiyacı

MADDE 13 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Hacettepe Üniversitesi Rektörü yürütür.